Zwaluwen Jeugd Beker O19 poulefase Groep 1 05

11 september 2021 15:30

K.C.A. Kanning

Beste Lezers, Lezerinnen, supporters van de U19-1,

Na de jammerlijke 3-2 nederlaag in Tegelen was het zaak om op zaterdag 11 september het eerste thuisduel te winnen, wilden onze blauwe nog een kans maken op de overwinning in deze poule van de Zwaluwen Jeugd Bekercompetitie . Maar even stond de wedstrijd op losse schroeven. Het wedstrijdsecretariaat kreeg op de donderdag nog een bericht uit het verre zuiden dat de wedstrijd niet door kon gaan omdat de tegenstander maar een mannetje of 7 op kon stellen en dat zijn er altijd nog zo'n 4 te weining (los van een aantal wissels die je ook nog wil hebben).  Koortsachtig werd gekeken naar de mogelijkheden, maar de bekercompetitie is streng en wedstrijden kunnen niet te lang op de plank blijven liggen. De opties die de tegenstander aandroeg waren voor onze blauwe echter niet mogelijk, door de week gaan de jongens naar hun scholen verdeeld over het hele land en dan is het voor de onzen niet mogelijk een representatief team op te stellen. Daarbij kwam ook dat de club uit Landgraaf ook nog een 2e U19 team heeft waaruit geput kon worden, lieten de leiding weten, en dus kreeg Schaesberg het bericht terug om dan toch maar naar Dörp te komen. En zo geschiedde. En dus kwamen daar op vrijdagavond de verlossende woorden: "It giet on",  maar dan op zijn onvervalst limburgs, zoiets van 'ut geit deur'.

Omdat ook het eerste elftal van Dörp moest voetballen op deze zaterdag werd de wedstrijd gespeeld op veld 3. Voor de meeste jongens even wennen, de meesten speelden de laatste jaren toch vaak op dat veld bij de kantine. Supporters wisten gelukkig ook in grote getalen veld 3 te vinden en dus kon de wedstrijd om 15:30 uur aanvangen.

Vanaf het beginsignaal zet Helden de tegenstander onder druk, alsof de jongens willen zeggen: "vandaag valt er voor jullie niets te halen". Toch leidt het in de beginfase niet tot doelpunten en blijf het gedurende de eerste 20 minuten 0-0. Wel zie ik, en met mij de supporters langs de lijn, dat Helden een duidelijk veldoverwicht heeft. Nu de doelpunten nog. En alsof de jongens het gehoord hebben, vallen ze in 10 minuten tijd als rijpe appelen uit de boom. Sef, alias de dokter, geeft als eerste het goede voorbeeld met de 1-0. Nauwelijks 3 minuten later is het een  kopbal van de Breuk die de voorsprong verdubbelt. De assist komt van Rick. Of ie ook zo helemaal bedoeld was zullen we hem moeten navragen. Nou moet ik toegeven dat deze goal mij is ontgaan doordat ik net mijn telefoon aan het raadplegen was, wat tot enige hilariteit langs de lijn leidde. Veel tijd is er echter niet, want het derde doelpunt is al in aantocht. De eerste van Rens vandaag. Meer zouden er volgen.

De tweede helft schetst een zelfde beeld. Helden is duidelijk de baas op veld 3. De verdediging staat goed. Mark, Lars (inmiddels in het veld gekomen voor Rick) en Nillis staan steeds hun mannetje. Voorin komt steeds meer ruimte en komen de kansen. Het is tot 2x toe Rens Janssen die het baloverwicht ook omzet in doelpunten. De 2e is een prachtig genomen vrije trap vanaf zo'n 18m.  Heuglijk feit om te vermelden is dat Nay Twa zich in minuut 60 ook weer kan melden nadat hij vorige week nog te geblesseerd was. Iets minder heuglijk is het aantal kansen die hij krijgt, maar nog niet weet te verzilveren. Hij mist nog duidelijk wat ritme, maar dat zal gaandeweg het seizoen zeker goed gaan komen.

Het laatste woord is toch aan de bezoekers, die er zowaar nog eentje in weten te prikken. Even balen, maar snel vergeten. Een mooie overwinning en opmaat naar de volgende thuiswedstrijd op 18 september. Dan het slotduel in deze bekerpoule thuis tegen Bekkerveld uit Heerlen. Helaas hebben we het niet meer in eigen hand. De Tricolores uit Tegelen wonnen ook hun 2e duel en staan dus aan kop in de poule met 6 pt. Schaesberg zal dus thuis moeten winnen van Irene en wij zullen met Bekkerveld moeten afrekenen. Alleen dan hebben we nog een kans om op doelsaldo door te gaan.

Het enige dat jullie kunnen doen is jullie stinkende best. Veel succes en hopen dat Bas vd B er ook weer bij zal zijn, want die miste ik vandaag wel. Hij mocht aantreden bij de hoofdmacht vandaag. Helemaal super voor hem natuurlijk, maar ik zie hem ook graag onder zijn leeftijdgenoten spelen.