5915BV
VENLO
tel. 077-3511534

Beste Lezers, Lezerinnen, supporters van de Jongens U19-1

Na de 'oefenreeks' in de beker begon afgelopen zaterdag dan eindelijk de competitie voor de heren in het blauw. Iets waar meniggeen lang naar had uitgekeken. En meteen stond er een mooi affiche op het programma. We mochten naar 'de stad'..  oftewel het stedje van plezeer, waarover Lex een aantal jaren terug zong en dat we nu nog jaarlijks rond februari/maart mee blèren.

Wat konden we zeggen over hun oefenprogramma? Dat was minstens zo grillig als dat van ons. 2x Verloren, maar de laatste wedstrijd het 'goede gevoel' gevonden bij SHH waar de plaatselijke Groen/Witte brigade met maarliefst 2-6 was verslagen. Helden moest het doen met een 2-2 gelijk spel van het laatste bekerduel met Bekkerveld.

De selectie van trainer Ola en begeleiders Stoutjes, Piet en Dennis was redelijk fit uit de bekerstrijd gekomen. Wel moesten zij het doen zonder Nay Twa en Basman vd Beuken. Die laatste heeft trouwens definief de overstap gemaakt naar het vaandelteam van Helden bij de Senioren. De razende betreurt dit ten zeerste, maar wenst Bas niets dan succes en voetbalplezier in Helden 1.

En dan nu naar de wedstrijd. Klokslag 15:00 komen de heren in het oranje/zwart en blauw het veld op. Altijd weer een mooi moment.
Opkomst van 'the boys' in het oranje-zwart en onze 'blauwe'.

Helden start scherp en al snel is de eerste corner daar. Maar deze levert nog niets op. Zou ook wel heel mooi zijn geweest natuurlijk.
Na een minuut of 5 is het verschil in voetbalstijl toch weer te zien. Helden bouwt op, terwijl The Boys uit Venlo toch wat liever de lange bal hanteren op zoek naar hun snelle buitenspelers. En dat heeft al snel succes als de bal van rechts in de 16 van Helden wordt gespeeld. De volley van de spits laat Rayven kansloos.....  1-0.

Helden gaat door waar het gebleven was, met opbouwen en voetballend probeert ook Helden kansen te creëren. Die komt ook van rechts als Breuk een voorzet de 16 in slingert, maar Rens blijkt net een cm. of 10 te klein (of hij sprong niet hoog genoeg.... of de voorzet net te hoog... ) . Dan zijn het 'The Boys' weer met een mega grote kans, tot 2x toe. Van dichtbij wordt de bal tot 2x toe op het juist moment geblokt. Ik had m eigenlijk al geteld. Maar gelukkig blijft het 1-0. En zo golft het spel op en neer, met kleine kansjes over en weer. Zo krijgt Helden nog kansen via Wes (notabene een kopbal op het dak van de goal) en Ties Lenders die de bal net voorlangs schuift. Na een half uur spelen komt er nog een grotere kans voor Dörp. Breuk wordt vrij gespeeld voor de keeper, door Rens. Nou....vrij... zowel links als rechts hangt er een van 'the boys' aan zijn zijde.. hij weet de bal nog te schieten, maar de keeper is de winnaar van dit duel. Wat rest is een hoekschop, die niets oplevert.  En zo worden de laatste 15 minuten uitgespeeld waarbij er geen grote kansen meer zijn. Slechts een paar momenten van opwinding de eerste helft. Strijd, beleaving en passie, mogen iets worden opgeschroeft in de 2e helft.

Het lijkt erop alsof onze blauwen dit verslag al hebben gelezen, want met strijd, beleaving én passie komen ze terug het veld in, klaar om er alles aan te doen in de 2e helft om de achterstand om te buigen. Vanaf de aftrap zitten ze er boven op. En met resultaat. Het is aanvoerder Sef, alias d'n dokter, die door komt en het 16m gebied ingaat. Hij wil de laatste verdediger omzeilen, die nog maar 1 mogelijkheid ziet om de bal te stoppen, maar dat is nog altijd niet toegestaan in het spel dat voetbal heet. En u weet wat dat betekent als dit binnen de 16m gebeurt. De terechte penalty wordt door diezelfde 'dokter' koelbloedig benut. Het staat weer gelijk. 'The Boys' zijn nu even van slag en dus is het nu de tijd om 'erop en erover' te gaan om maar eens in wielertermen te spreken. Voor de dug-out van 'The Boys' ziet men het ook gebeuren en de coach pept zijn jongens nog maar eens op. Maar de lange ballen van 'The Boys', bereiken niet meer de buitenspelers en Helden komt er weer uit. Een corner wordt maar net naast gekopt door Rens. Maar 3 minuten later is het wel raak en hoe..... het is Wes die de Breuk perfect aanspeelt in de 16 en die weet zijn tweede grote kans nu wel te benutten. De bal wordt hoog in de goal geschoten. De keeper staat te ver voor de goal en de voorsprong is daar 1-2. Nu door, zou je zeggen, de tegenstander heeft net '8 tellen gehad' om maar eens in bokstermen te spreken.

Maar dat laatste wil niet echt lukken. Dat is ook de verdienste van 'The Boys', die nu meer en meer risico moeten gaan nemen. En als Helden dan ook nog foutjes maakt op het middenveld dan maken ze het zichzelf nog onnodig moeilijk. Maar 'The Boys', weten zich eigenlijk geen raad met die kansen, ze zijn nou eenmaal een ander spelletje gewend.

De laatste minuten heeft Helden de zaak weer redelijk onder controle Me(es)si, (die bijna zonder sokken had moeten voetballen, want vergeten) weet de duels op het middenveld weer naar zich toe te trekken. We houden weer wat langer het balbezit en de moed zakt 'The Boys' in de schoenen. Ook in de laatste 3,5 min. blessuretijd die de goed fluitende scheidsrechter bijtrekt, zijn er geen grote kansen meer voor de thuisploeg. En dat betekent: Hatseflats, de 3 pt. in de tes.

Buiten schijnt de zon, het is een graad of 23. Vanuit de kleedkamer van Helden klinkt de overwinningstune:  "last christmas".........
De trainers kijken elkaar aan, trekken hun schouders op....  en gaan voor een overwinningsbiertje naar de kantine, alwaar er gelukkig geen controle is......