3e klasse C

5 februari 2023 14:30

B.F.P. Schenk

Beste Supporters van vv Helden,

Na het toch wel pijnlijke verlies vorige week in eigen huis tegen Baarlo, waren er vandaag nieuwe kansen op punten tegen Sparta '18 dat net als Helden een wisselvallig seizoen kent. Vandaag waren de rood-witten beter in alles en dus restte een verdiende overwinning met duidelijke cijfers.

Het begin was goed aan Heldense kant. Wat dat betreft hadden ze wel geleerd van vorige week. Kansjes waren er. Eerst voor Rens Janssen, die de keeper op zijn weg vond en niet heel veel later ontstond er een grote kans voor Freek Kessels, zonder dat hij het eigenlijk zelf in de gaten had. Een afgeslagen bal van een hoekschop werd terug de 16 in gebracht. Freek stond helemaal vrij, maar schampte de bal naast.

Nick Bouten had tot dat moment (we speelden inmiddels al 30 minuten) nog nauwelijks iets te doen gehad. Daar kwam een paar minuten later een eind aan. Het is een speler van Sparta die ongelukkig ten val komt, naar het blijkt in de 16 van Helden. Volgens de scheidsrechter was het de schuld van de verdediger en dus een strafschop. Voor Sparta dé kans op wel een hele goedkope 0-1. Maar dat cadeautje weigeren de bezoekers uit te pakken. Nick Bouten duikt de juiste kant op en heeft de bal klemvast. Helden kan door op zoek naar een voorsprong. Maar die komt er niet. Na de penalty lijkt de wedstrijd ook wat te kantelen en wordt Sparta langzaam sterker. En dat betere spel wordt dan toch ook nog voor de pauze nog beloond met een mooi uitgespeeld doelpunt. Helden staat weer tegen een 0-1 achterstand aan te kijken. Dit zal veerkracht vragen van de mannen in blauw in de 2e helft. 2e Helft ? Nee hoor ze proberen het nog voor de pauze te repareren met nog een aanvalsgolf. Maar helaas hebben ze de scheidsrechter niet mee in die fase. Daar waar de bal aan de overkant onberispelijk op de stip ging, gaat ie dat aan Heldense kant niet. Terwijl het voor iedereen toch heel duidelijk was dat de bal met de hand beroerd werd binnen het eigen strafschopgebied. Tja, en zo zie je maar weer hoe verschillende dit soort ballen nog altijd worden geïnterpreteerd door de leidsman. Het blijft een onduidelijke regel en daarmee altijd dubieus. De ene keer valt het kwartje goed, dit keer niet.  Niet over zeuren verder, er is nog een hele 2e helft om de achterstand te repareren.

Helaas lukt dat niet, want in de 2e helft gaat het helemaal mis. Het begint met laten we het noemen 'een ongelukkige botsing' tussen keeper Nick en een aanvaller van Sparta. Wederom treedt de scheidsrechter zeer mild op, richting Spartaspeler, want het blijft zonder gevolgen. Het is duidelijk dat Nick niet okselfris meer is, maar hij wil toch doorspelen, tja en of dat handig is, weet je natuurlijk nooit, maar bij een hoekschop niet heel veel later, zit iedereen er zo'n beetje naast en kan Sparta aanvaller vrij inkoppen van een meter van de goal. Zo wordt het 0-2.
Nick ploetert nog even door, maar hij weet zich het doelpunt niet eens te herinneren (zo gaf hij later aan). Lars Joosten (17 jaar) maakt zijn debuut in een competitieduel van Helden 1 zo'n 20 minuten voor tijd. Leuk voor hem natuurlijk, maar de reden is natuurlijk minder leuk.

De 2-0 is wel de klap die Helden niet meer te boven komt. Het spel is en blijft te pover vandaag en de keeper van Sparta komt niet meer in gevaar. Het is zelfs Sparta dat de 3-0 nog maakt, door een prima doelpunt waarop Lars kansloos is.  Noemenswaardig is nog het debuut van Niels Absil (JO19-1). Zo laat Rob nog altijd de jeugd integreren, wat mooi is om te zien.
Maar eerlijk is braaf: punten zijn ook mooi om te zien. Die moeten volgende week gehaald worden in en tegen Brevendia. Want door de 2 verliespartijen staat Helden er ineens weer minder florisant voor in deze immer oerspannende competitie.