3e klasse/4e klasse R) Nr. 9 3A – Winnaar I

tel. 043-3476926

Beste Supporters van Helden 1,

Verslagen schrijven doe ik al een tijdje. In voorspoed is dat natuurlijk leuk. Immers, schrijven over een overwinnig is ook niet zo moeilijk en leuk bovendien. Maar als het even niet lekker loopt, of veel erger nog, als er verdriet is om het verlies van een jong lid, zoals 2 weken geleden, dat betekent dat ook ik moet zoeken naar de juiste woorden om een verslag te kunnen schrijven. Waarom? Tja dat hoort er nou ook eenmaal bij. Supporters die er niet bij zijn geweest vinden het toch ook leuk om hun cluppie 'op papier' te kunnen volgen.

En dus doen we dat; in voor- maar dus ook in tegenspoed.

Vandaag heb ik ook even na moeten denken over een juiste woordkeus, omdat het Helden helaas niet gelukt is haar 2e finale wedstrijd in strijd om het lijfsbehoud winnend af te sluiten. De meegereisde supporters (een kleine 100) kregen een uiteindelijk berespannende pot te zien, waarin Helden helaas na penalty's aan het kortste eind trok.

Bij een temperatuur van + 30 graden traden beide teams aan op de rand van België op het steppe gras (een beter woord kan ik niet bedenken) van de thuisploeg. Door een miscommunicatie met de gemeente lag het hoofdveld er al uit en dus moest de wedstrijd gespeeld worden op een bijveld, maar dat stuk 'gras' was het woord voetbalveld eigenlijk onwaardig.

het steppegras in Maastricht

Maar: niet zeuren; de scheidsrechter heeft het veld goed gekeurd en beide teams moeten het er dus mee doen. Met passie, strijd en inzet moet deze wedstrijd worden gespeeld en het veld ..........    vergeten dus.

De wedstijd begint stipt om 14:30 uur en Helden lijkt gespannen. Een eerste kansje is er voor Gilian, maar vervolgens is het woord aan de thuisploeg Leonidas. Duels worden verloren en het spel speelt zich voornamelijk af op Heldense helft. Niet dat er grote kansen zijn, maar dreiging is er continu. Het lijkt alsof Helden te gespannen aan de wedstrijd is begonnen en Leonidas in ieder geval beter met de situatie (en het veld ) weet om te gaan. Uiteindelijk is het een schot(je) dat van richting veranderd wordt en Nick kansloot laat. Het staat 1-0 en op dat moment is dit ook verdiend. Helden gaat vanaf dat moment iets meer van de goal voetballen en creert zo haar eerste speldeprikken. Toch is het Leonidas dat op 2-0 komt. Een corner wordt niet lekker verwerkt en blijft in het penaltygebied liggen. De rebound is voor de thuisploeg en de bal wordt hard in de touwen geschoten. Degradatie ligt op dat moment op de loer. Helden zal uit een ander vaatje moeten gaan tappen, wil het niet afgeserveerd worden vanmiddag. En Helden probeert dat ook te doen. Een corner voor Helden leidt tot een hele grote kans, maar de bal wordt van de lijn gehaald en is er niet over geweest. En dus blijft het 2-0.

Ook de leiding lijkt zich te realiseren dat het anders moet en grijpt na 40 minuten in met 2 vroege wissels. Niet lang daarna volgt een volgende grote kans voor Koen, maar hij schiet de bal (misschien wat wild) naast. Helden komt dus wat beter in de wedstrijd, maar of dit voldoende zal gaan zijn?

Dan, uit het niets is daar de rode kaart voor een van de spelers van Leonidas, met nog zo'n 3 minuten te spelen in de eerste helft. Wat die speler bezielde weet niemand, maar dat hij zijn ploeg enorm benadeelde weet iedereen.

In de tweede helft gaat Helden vol voor de aansluitingstreffer. En dan moet je soms ook gewoon een beetje geluk hebben. En dat geluk ontbrak er vanmiddag wel aan, moet ik zeggen. Natuurlijk graaft de tegenstander zich na de rode kaart helemaal in en gokt zij op de counter. In het centrum was het erg druk en dus moest het gevaar van de flanken komen. De vele corners, inworpen van Stan of Sef leidde tot dreiging, maar niet een keer viel de bal goed op een hoofd of voor een been.

De tweede helft tegen 10 zwart/witten.... Die goal wilde maar niet vallen....

Maar Helden geeft de moed niet op, en dus blijven ze er vol voor gaan, luid aangemoedigd door de bijna 100 meegereisde supporters, die er ook nog altijd in geloven. En dat is niet voor niets, want zo rond minuut 80 is het Rens, die weggestuurd wordt door Freek. Hij weet zich te ontdoen van zijn tegenstander en oog in oog met de keeper faalt hij niet. Met een bekeken schot verschalkt hij de doelman die de bal in de hoek ziet verdwijnen. De aansluiting is eindelijk daar, maar is het niet te laat?  De supporters gaan er nog eens goed voor staan (zitplaatsen waren er niet) en laten  hun stem nogmaals horen.

Helden blijft aanzetten, maar geeft achterin ook ruimte weg. Niels, Gilian, Stan en Nick maken het soms spannend, maar uiteindelijk weet Nick die tweede helft zijn doel schoon te houden. En Helden blijft drukken. Wederom een aanval waarbij Sef aangespeeld wordt, ja dit kan de gelijkmaker worden. Maar Sef belandt met zijn snufferd in de stof/gras, pootje gehaakt in de 16 en dus een penalty. Het is weer Sef zelf die de bal verzilvert en zo de gelijkmaker aantekent. Dik en dik verdiend op grond van de inzet in de tweede helft. Er is dan nog een paar minuten te gaan. Leonidas is aangeslagen en rijp voor de 'slacht'..  Helden drukt door, maar drukt niet af.. het blijft  bij een 2-2.

Helden krijgt dan nog 30 minuten de tijd om het overtal in hun voordeel te laten uitvallen. Ook nu doen de jongens er alles aan en weer komen er diverse kansen, maar weer ontbreekt ook dat beetje gelukt. Moet gezegd worden dat ook de thuisploeg nog af en toe heel gevaarlijk is in de uitbraken, waarbij Nick tot het uiterste moet gaan en ook Sef een bal (reglementair) weet te onderscheppen. Zijn pass op Rens is vervolgens op maat, wederom een heel gevaarlijke situatie, maar de voorzet van Rens weet helaas geen schoen met een blauwe sok erin te vinden. In de tweede helft van de verlenging zie je de krachten uit de lichamen van de moegestreden strijders vloeien.  De aanvallen over en weer worden minder gevaarlijk. Helden zet nog één keer aan, maar het mag geen baat meer hebben Beide ploegen zijn overgeleverd aan de loterij vanaf de stip.  Nou ja stip???  Die stip was in beide 16m gebieden eigenlijk niet te vinden. Wel een soort van krater...

De 'penaltystip' in Maastricht.

Tja , over de conditie van het veld ia al genoeg gezegd en geschreven. Toch heeft een telleurgestelde supporter met blauw hart mij deze foto doorgestuurd, na de fatale penaltyserie.

Een penaltyseriie die dus niet goed afliep voor onze jongens. Tijdens de serie werd er 2x gemist, daar waar de thuisploeg ze alle 4 maakte en dus kon Leonidas juichen en restte ons niet dan tranen.

We kijken terug op een bewogen competitie waarin alles, ja werkelijk alles mogelijk was en de ploegen nog niet eerder zo dicht bijeen stonden. Een competitie waarbij coach en vereniging samen een drastisch besluit moesten nemen. Maar het dieptepunt was natuurlijk het plotselinge verlies van onze nr. 17, Pien Verheijen van dames 1. En dan is voetbal inneens allemaal maar bijzaak.

Toch waren de tranen vandaag meer dan begrijpelijk. De manier waarop Helden zich terugvocht is bewonderenswaardig. En dan op deze manier verliezen doet pijn en deze pijn zal nog even blijven.. Het is nu tijd om de zomer in te gaan, het seizoen af te sluiten met een Zoefie-avond en minitoernooi om vervolgens de kicks even in de kast te gooien, om ze er medio augustus weer terug uit te halen.

Ik wens iedereen een hele mooie zomer en we zien ons terug in september wanneer de competitie weer los zal barsten. Helaas niet tegen Baarlo, MVC of Panningen, maar wel tegen BEVO, Kessel en Grashoek; ook mooi.