58'

5e klasse 09

16 april 2023 10:15

J.P. van Hensberg

En normaal is H5 niet zo van de zichzelf op de borst slaan, maar als er in de afgelopen 24 uur meer tijd is opgegaan aan bier drinken dan aan slapen, dan is dit misschien toch een keer op zijn plaats. Tegen de koploper, Blerick 4, werd met het nodige werkvermogen en geluk een wedstrijd gewonnen, waar het voor de wedstrijd en na één helft er niet naar uitzag.

Bij binnenkomst tovert Yassin weer eens een mooi verhaal uit de hoge hoed, deze keer over het personeel van de schiettent op de kermis, en verzoekt Teun of de prullenbak voor de zekerheid voor zijn neus geplaatst kan worden. Tijdens de warming-up hebben sommige nog het gevoel in de octopus te zitten, en de serieusheid van deze 20 minuten laten zich samenvatten door Sam, die vandaag achtbaanfanaat Gé mocht vervangen op goal, en 5 minuten nodig had om het trainingsveld over te steken, richting de andere goal. Het strijdplan vandaag was overigens 4-5-1, Munzir stond op een eilandje in de spits, en had aardig wat cheatcodes meegenomen om zich hier te vermaken.

Wedstrijd begint, en H5 moet even zoeken naar het juiste positiespel, Blerick lijkt het allemaal op een beloop te willen laten gaan, en zoekt steeds naar de beslissende pass. Na 5 minuten valt dan ook nog Tijl geblesseerd uit, en blijft alleen Eggy Verhoeven, na zijn atechnisce k.o van vorige week, de enige resterende fitte wisselspeler. Blerick blijft alsnog zoekende, en heeft naast een deel voetballers die eigenlijk te goed zijn voor de 5e klasse, gelukkig ook een aantal backs/vleugelspelers die dit compenseren. Sam wordt dus niet echt getest, en duels spelen zich vooral op het middenveld af, het aantal kansen is op een hand te tellen. En de grootste is nog wel voor H5, als Teun bij een vrije trap laat zien hoe bij het rugbyen een bal tussen de palen wordt geschoten. Via een Blerickse voet gaat deze poging net over, anders hadden we de nettenvlechter alvast kunnen bellen.

Nadat H5 zelf een grote kans op de voorsprong mist, geeft Blerick de lange bal, i.p.v. een keer de voetballende oplossing te proberen, deze valt tussen de verdediging en keeper in, en door een verkeerde inschatting kan de spits de bal langs Sam tikken. Toch nog de 0-1 5 minuten voor rust. Hierna krijgt Blerick snel de kans op de 0-2, maar deze bal weet Sam er goed uit te houden. Ook een knal van randje 16 mist de kruising maar op een haar. Snel naar de kleedkamer, waarin iedereen het gevoel heeft dat het vandaag nog wel meevalt. Blerick blijkt de creativiteit te missen, en moeite te hebben met het gif, welke de alcohol in de bloedbaan bij H5 heeft vervangen. Alsnog, hard blijven werken, Blerick is eigenlijk een klasse te goed, en loeren op de counter.

De 2e helft begint met een corner voor H5, of nee toch niet, de kalklijnen hebben vandaag ook een baaldag, en prima leidende scheidsrechter ziet dit niet, ook omdat de Blerickse vlagger aan werkweigering doet. Keeper houdt de bal dus “binnen”, en probeert van buiten zijn eigen 16 op te bouwen. De bal wordt ingespeeld naar de voorstopper, Glenn staat nog steeds te schreeuwen om een corner, en onder druk verpest deze man zijn aanname, waarna onze cheatcode de bal in een leeg doel kan schuiven, 1-1. Lucky goal, en tegenhouden blijft de tactiek. 3 minuten later volgt er al een volgende kans, als Munzir op Bergkampiaanse wijze een bal uit de lucht aanneemt en zijn directe tegenstander uitspeelt, de weg naar het doel ligt open, maar binnen de 16 wordt er aan de noodrem getrokken, dus een penalty. Op het moment van schrijven weet ik nog steeds niet wie de vaste penaltynemer is bij H5, maar vice captain Glenn neemt deze last op zich. Glenn?! denken sommige H5 spelers, maar na 3x de bal goed te leggen schiet hij deze bal onhoudbaar binnen, 2-1.

Het gevoel van een kermiswonder begint te groeien, we weten de hele wedstrijd Blerick al aardig buiten onze eigen 16 te houden, dus waarom zouden we dit niet over de streep kunnen trekken? Wilbert wordt de spanning ook nog te veel, en gooit zijn vlag op het veld. Blerick wilt penalty’s, vrije trappen, en ook vraagt de nummer 10 nog aan Teun of hij het idee heeft dat hij een hamburger is. Deze zorg leek een beetje overbodig, want mocht Teun hem daadwerkelijk hebben opgegeten dan was hij binnen 3 minuten wel weer uit zijn buikje gekomen in de vorm van een grondpannekoek, iets met 10cm en de emmer van de voorgaande avond. Maar goed, buiten kijf blijft staan, niemand verzaakt, Andy tackelt als Maldini in zijn beste tijden, en het middenveld heeft in de dekking soms zelfs een mannetje over. Een afstandsschot eindigt nog wel op de lat, en alle hectische situaties in de 16 eindigen maar 1x in een schot, die door Sam knap wordt tegen gehouden. Als we zelf de bal hebben gaat deze vrij snel buiten de kalklijnen, en in de counter zijn we vooral blij dat de druk even van de ketel af is. De overwinningskaravaan die H5 heet lijkt toch langzaam nog even door te kunnen gaan, zeker als steeds meer ballen van Blerick op het middenveld in de voetjes van Maen of Boks eindigen, die beide bij de vraag: “Hoe lang nog?”, en het antwoord: “17 minuten”, een kruisje slaan.

In de laatste minuut wilt Sam een diepe bal die buiten de 16 valt terug naar binnen dribbelen en oppakken, maar de scheids meent te zien dat dit toch niet helemaal binnen de 16 was. Nog een laatste vrije trap, half H5 vliegt nog een paar keer voor de bal, en uiteindelijk vliegt de bal buiten de lijnen, en het verlossende eindsignaal volgt. Een euforie strijkt neer over veld 2, alsof we net kampioen zijn geworden. Waar H5 in de uitwedstrijd maar met 10 man was, en op zijn laatste benen leek te lopen, wordt hier vandaag bewezen waarom we willen voetballen. Verdedigende acties werden gevierd alsof we scoorden, en de inzet lijkt niet te rijmen met het feit dat het kermis is. Eerlijk is eerlijk, 9 van de 10 keer zouden we deze wedstrijd verliezen, maar dat er dan net vandaag gewonnen wordt, en de manier waarop, zorgt ervoor dat ze wel extra lekker smaken op het matinee. De overwinningskaravaan trekt nog even door, en de volgende opponent wordt Bieslo.

Ps. Mocht uw volledige naam beginnen met een P en eindigen op ranen, bij deze het verzoek om bij de volgende wedstrijd weer in de rust huiswaarts te keren, dat brengt blijkbaar geluk.