Scharn JO17-1

Hoofdklasse 5

8 februari 2020 14:30

Beste Lezers, Lezerinnen en supporters van de JO17-1G,

Het is zondag middag, storm op komst, code oranje….  Normaal gesproken zou ik rond deze tijd verslag moeten uitbrengen bij het eerste van vv Helden, maar als zelfs de grote wedstrijden worden afgelast in den lande, dan is het natuurlijk een simpele rekensom, 1+1…. Helden ook afgelast. En dus alle tijd om het over de Mestreechse Storm te hebben die gisteren over het hoofdveld van sportpark Kerkeböske raasde, zo ergens rond de klok van 14:30 uur.

Want het was Scharn dat op bezoek kwam bij onze Blauwe brigade. Jongens uit het zuiden des lands, Mestreech om precies te zijn, blakend van het zelfvertrouwen. Waarom?  Nou als je de najaar competitie (hoofdklasse) afsluit met 10 gewonnen potjes en 1 gelijk spel en een doelsaldo van 43 voor en slechts 7 doelpunten tegen en dus een eerste plaats, kan je wel spreken dat de jongens met enig zelfvertrouwen naar Helden waren gekomen.

Het is 14:30 uur, een bijna complete JO17-1G is er klaar voor. Bijna zeg ik, want Preike wordt vandaag uitgeleend aan de Jongens van de JO19-1 en helaas is ook Levi nog altijd niet inzetbaar, wegens die hardnekkige blessure. Dus gaan er 13 strijders het gevecht aan met de storm uit het zuiden. Ik sta op mijn vertrouwde plekkie, althans dat denk ik, maar wie zit er nu daar in de dug-out van Helden? De gasten?  Huh whats gebeurd?  Ik ga op onderzoek uit en kom erachter dat de dug-outs omgewisseld zijn tijdens de winterstop. Dat zal een heel gesjouw geweest zijn… Later bleek dat alleen de bordjes omgewisseld zijn, zo had de slimme donderdagploeg zich nog net op tijd bedacht.  Enfin door naar de storm, door naar de wedstrijd.

De Wedstrijd.
En een Zuidelijke voetbalstorm dat was het ook, althans de eerste 20 minuten zeker. Het is Scharn dat mooi en verzorgd voetbal laat zien, goede, snelle combinaties, of mooie passes over een afstand soms van enkele tientallen meters. Helden probeert er onderuit te voetballen, maar de tegenwind vanuit het Zuiden is gewoonweg te hard en heftig, zo lijkt het wel. De buitenspelers, Guus en NTT (LEI), worden nog niet of nauwelijks in stelling gebracht. Scharn krijgt daarentegen wel enkele kansen, maar de ballen zijn of naast de paal gemikt, of het is een oplettende Rayven, die onderschept. Toch komen de gasten verdiend op een 0-1 voorsprong wanneer de bal niet fel genoeg uitverdedigd wordt. De tegenstander bedenkt zich geen moment en schiet de bal –goed gedrukt- over een afstand van 25m in. Het gaat allemaal razendsnel en ook Rayven staat verstijfd in de goal, waardoor de 0-1 een feit is.

Een tussenstand die wel passend is bij het spelbeeld. Maar onze blauwe blijven voetballen, behalve Wes, die toch niet fit genoeg blijkt en na 20 minuten zijn plek inwisselt. Rens neemt het van hem over. De laatste 10 minuten van de eerste helft breken aan. De Zuidelijke storm uit Mestreech is wat gaan liggen en de wind draait plotseling en komt nu vanuit het Noorden, alsof er iemand een deur in de kantine heeft open laten staan, zeg maar. Het is Sef die centraal wordt aangespeeld en met één beweging zijn tegenstander kwijt is, oog in oog met de keeper nu, rand van de 16….. KOMT DAT SCHOT…..  nee er komt niets.. want hij wordt onreglementair neergehaald.  PENALTY, PENALTY wordt er vanaf de kant en vanuit de Heldense Dug-out geroepen. ‘Het was erbinnen scheids’…. Maar de scheids zag het (vanaf een meter of 25) toch anders. Het was erbuiten en dus een vrije trap. Maar ook daar weet Guus wel raad mee. De bal krult prachtig links van de muur (die nog zo zorgvuldig neergezet was) de goal in. Het staat weer gelijk.

Maar de deur in de kantine is nog niet dicht en de wind is nu echt gedraaid. Helden dendert nu door en het is weer Guus die gevonden wordt door Sef, de bal op waarde schat en de keeper is kansloos. In 4 minuten tijd is het een korte Heldense Tornado die de 0-1 achterstand ombuigt in een 2-1 voorspong. Het was een stormachtige eerste helft, en dan moet de 2e nog beginnen.

In de tweede helft is de windkracht uit het zuiden nog niet de helft van die in de eerste helft. Verbaal af en toe wel, maar voetballend is het nu Helden dat in ieder geval gelijkwaardig is en langzaam en zeker ook meer kansen weet te creëren. Nu is het Guus die Sef wegstuurt over links en die laatste wipt de bal prachtig over de keeper heen. De voorsprong is verdubbeld, het staat 3-1, tot afgrijzen van de gasten, die dit toch niet gewend zijn. Verbeten trappen ze af en gaan ze op zoek naar de aansluiting, maar het is voetballend niet meer dan een briesje. Het is gehaast en onzorgvuldig, terwijl er nog wel tijd is. Helden spint er garen bij en komt er veelvuldig gevaarlijk uit. Maar kansen voor Bas en NTT worden niet verzilverd. Het voetbal van Mestreechse zijde wordt iets harder en gefrustreerder en er valt een enkele keer geel jammer genoeg. Chapeau voor de leider van Scharn, die rustig blijft en sommige van zijn gefrustreerde spelers terecht even toespreekt. Daar kunnen ze in Elsloo nog wat van leren.

En die houding van de trainer wordt beloond, de jongens van Scharn blijven vechten wanneer de 4e treffer aan onze zijde uitblijft.  Ons balverlies op het middenveld leidt zowaar tot een kans die zij door puur doorzettingsvermogen weten te verzilveren tot de aansluitingstreffer. Een kwartier voor tijd is het toch weer spannend, wat eigenlijk niet zo had hoeven zijn.  Even steekt de zuidelijke storm weer de kop op, maar meer dan een windkracht 6 a 7 wordt het niet meer. Ook Helden blijft kansen krijgen en een minuut voor tijd is het wederom Guus die een penalty forceert wanneer hij door de 16 slalomt van de tegenstander en vastgehouden wordt. Hier weet Sef wel raad mee en bepaalt met een prima genomen strafschop de eindstand op 4-2. Mestreech erkent haar verlies. Handen worden geschud na afloop. Het was een enerverend potje voetbal waarbij de wind vanuit alle hoeken waaide, maar die uit Helje Dörp uiteindelijk het meest ‘dodelijk’ bleek te zijn.

Tevreden keren de supporters huiswaarts of richting kantine. En ik? Ik geniet nog even na van de stilte na de storm, die weer is teruggekeerd op het hoofdveld van Sportpark Kerkeböske….

Sportieve groet, van de enige die altijd blijft razen………….