Team-informatie

Het kaboutervoetbal zoals wij het spelen, wordt georganiseerd door de verenigingen in de regio Peel & Maas. Het is dus geen landelijke of regionale organisatie van de KNVB.

De deelnemende verenigingen willen met het kaboutervoetbal bereiken dat jonge kinderen van 5 en 6 jaar, kennismaken met het voetbal. Het doel is dan ook om de jongens en meisjes zoveel mogelijk te laten voetballen. Voor de toernooitjes/wedstrijden zijn er spelregels afgesproken. Deze zijn:

• De wedstrijden worden gespeeld op een voetbalveld met een lengte van ongeveer 25 meter en breedte van ongeveer 20 meter. De veldjes goed afbakenen.
  • Er wordt gespeeld met 4 tegen 4 veldspelers (geen keepers). In onderling overleg kan dit aantalworden uitgebreid tot maximaal 5 tegen 5. Liever niet verder uitbreiden.
  • Er is geen maximum aan wisselspelers en er mag onbeperkt door gewisseld worden. Indien meerdere teams wisselspelers hebben kan er ook een team geformeerd worden uit deze spelers. Zo hoeft er niemand langs de kant te staan!
  • Het spel begint of wordt hervat in het midden van het veld via een aftrap. De tegenpartij moet een afstand van 5 meter in acht nemen.
  • De buitenspelregeling is NIET van toepassing.
  • Een strafschop wordt bij hoge uitzondering gegeven, de afstand is dan 8 meter. Mini Pupillen gebruiken hun handen vaak als bescherming: NIET bestraffen. Indien werkelijk een doelkans door een opzettelijke overtreding binnen 8 à 10 meter van het doel wordt ontnomen, kan een strafschop gegeven worden. Bij het nemen van een strafschop wordt het doel niet door een speler verdedigd.
  • Achterballen worden door een speler in het spel gebracht worden door middel van een pass/achterbal.
  • Hoekschoppen worden “normaal” genomen.
  • Alle overtredingen worden bestraft met een DIRECTE vrije schop, waarbij de tegenstander minimaal 5 meter afstand in acht neemt.
  • Uitballen worden door een speler in het spel gebracht worden door middel van een intrap.
  • Er worden toernooitjes gespeeld. Elk team speelt normaliter 3 of 4 keer. De voorkeur voor reguliere wedstrijddagen gaat uit naar 3 wedstrijdjes. Elke wedstrijd duurt 10-12 minuten, met na twee wedstrijdjes van het toernooi een rustpauze van ca. 15 minuten. De begin- en eindtijden worden centraal geregeld door de toernooicoördinator. Deze deelt ook het wedstrijdschema uit of geeft aan wie waar tegen wie speelt. Deze wedstrijden worden in principe op de vrijdagavonden gespeeld vanaf 18.00 uur.
  • Het toepassen van de spelregels ligt in de hand van de leiders van beide partijen. Ze kunnen voor de wedstrijd afspraken maken hoe ze die taak verdelen. Iemand van het eerstgenoemde team (op het programma) zal als wedstrijdleider fungeren. Het op- en aanmerkingen geven door ouders op de leiders is uit den boze. Probeer hiermee het goede voorbeeld te geven aan de kinderen. Op het speelveld mogen zich alleen de spelers bevinden. Leiders, coaches en anderen mogen zich dus niet tijdens de wedstrijd tussen de spelers begeven. Deze kunnen de kinderen langs de lijn op een goede en sportieve manier aanmoedig.
  • Grijp in als een van de partijen duidelijk te sterk is, dit kan door een team met een speler meer of minder te laten spelen. Of door een speler te ruilen met de tegenpartij. Probeer samen met de tegenpartij de teams enigszins op gelijke sterkte te krijgen. Bij grote weerstand binnen de groep eventueel de hele groep mixen i.p.v. een speler. Breng dit ook over naar de ouders en spelers (begrip kweken).
  • Ouders en leiders op de hoogte brengen van de afspraken.
  • De deelnemende spelers moeten lid zijn van de vereniging.
  • Om grote uitslagen te voorkomen zal bij een “snelle” 3-0 stand door beide leiders even overlegd worden over maatregelen die genomen moeten worden om de krachtsverschillen te minimaliseren. Dit is uiteraard niet in regels vast te leggen maar zal in goed onderling overleg dienen te gebeuren. Te denken valt in uitwisselen van spelers.
  • Na de wedstrijden samen met de spelers de spullen opruimen.
  • De organiserende vereniging zorgt voor een speelschema.
  • Kinderen kunnen te allen tijde in het seizoen aangemeld worden, kom gewoon eens kijken naar de trainingen op woensdag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Shurell Wilson, shurellwilson@gmail.com